Familien Mendelsohn
Klikk og dra for å utforske fotsporet
(du kan også scrolle)
Fra Litauen til Lofoten
Aron Miche Mendelsohn ca. 1900.
Aron Miche Mendelsohn (født Fischer) ble født i 1871 i shtetelen Latskova i dagens Litauen. Han dro som 20-åring til Palestina, men etter to år ble han syk av malaria, og reiste til sin bror Abraham i Norge. I 1909 tok Aron etternavnet Mendelsohn. Den første tiden i Norge livnærte Aron seg som omreisende handelsmann, noe mange av de første jødene som kom til Trondheim gjorde. De omreisende handelsmennene solgte varer på bygda, blant annet i Lofoten under lofotfisket. Under de jødiske høytidene samlet ofte de jødiske handelsreisende seg til feiringer sammen, eller de dro til Trondheim, som var nærmeste jødiske samfunn.
Notisen i midten forteller at Aron har endret etternavnet sitt fra Fischer til Mendelsohn. Faksimile, Trondhjems adresseavis, 10. mars 1909. (Kilde: Nasjonalbiblioteket)
Markering av Pesach, en festhøytid i mars-april til minne om at jødene ble frigitt fra slaveriet i Egypt og at de flyktet derfra. Bildet er tatt i Lofoten rundt 1900. Arons bror, Abraham Fischer, står til venstre i bildet.
Den første jødiske vielsen i Trondheim
Familien Mendelsohn i 1918: Foran fra venstre: Oskar (født 1912), Thora, Aron, Josef (født 1916), Henrik (født 1896). Bak fra venstre: Isak (født 1900) og Fillip (født 1903).
Etter en tid som omreisende handelsmann fant Aron kjærligheten, og giftet seg med Thora Paltiel i 1895. Dette var den første jødiske vielsen i Trondheim. Året etter at de giftet seg blir Henrik, deres første barn, født. Aron og Thora får til sammen åtte barn, men tre av dem dør i tidlig alder. Isak (1900), Fillip (1903), Oskar (1912) og Josef (1916) er de barna som vokste opp sammen med Henrik.
I 1909 flyttet familien inn i andre etasje av Brattørgata 12b, da de hadde en klesforretning i første etasje. De flyttet senere til Gamle Åsvei 26 på Byåsen og siden til Kjøpmannsgata 40.
Bildet er tatt rundt 1905 av Mendelsohn-barna. Bak er eldste sønn Henrik. Sittende på stol er datteren Bertha Marie, hun døde av sykdom i en alder av ni år. Ytterst til venstre er Isak og til høyre Fillip.
Josef på Isaks skuldre i Gamle Åsvei på Byåsen. Bildet er tatt på 1920-tallet. Albumet tilhørte Josef Mendelsohn.
Gamle Åsvei 26.
Bilde er fra Gamle Åsvei på Byåsen, tatt på 1920-tallet. Albumet tilhørte Josef Mendelsohn.
«Jeg husker det store, rødmalte huset med den romslige verandaen, som var halvveis dekket av tak, halvveis åpen, og plenen foran huset. På den ene siden av huset sto to morelltrær, med en sterk, søt lukt når de blomstret om våren. [...] Vi hadde mange bærbusker – rips og solbær, stikkelsbær, og faren min fikk levert hestegjødsel hvert år, som han la rundt bærbuskene og grønnsakshagen. Der dyrket vi gulrøtter, neper, bringebær og jordbær.
Jeg pløyde, luktet og spiste allerede som veldig liten gutt! Vi plukket moreller hvert år, og mose dem, med steiner og alt, med en treklubbe i et stort trau. Så la mor bærene i et tørkle som hun knøt sammen og hang opp, slik at saften ble silt gjennom tørklet i et par dager. Saften ble så blandet med alkohol og sukker, for å lage morellikør. Alkoholen ble gitt på resept av en lege til «medisinsk bruk», en ganske vanlig praksis, siden alkohol ikke kunne kjøpes over disk».
Oskar, Fillip, Aron, Henrik og Josef sannsynligvis på hytta på Lian.
Aron blir gründer
Området der blant annet Olavshallen ligger i dag ble på den tiden Aron kom til Norge kalt Nerbyen, og var et slumstrøk. Det var et av de travleste handelsområdene i byen, og mange av de første jødiskeide butikkene ble etablert her. Det var nemlig kort vei å gå fra jernbanestasjonen og Fosenkaia, hvor mange av kundene ankom byen.
Reklame for A. Mendelsohn. Faksimile, Trondhjems Adresseavis 22. desember 1909. (Kilde: Nasjonalbiblioteket)
Både Thora og Aron løste handelsbrev i Trondheim i 1897, og de første årene, mens Aron var handelsreisende, drev Thora egen butikk i Nerbyen. Aron la etter hvert tilværelsen som omreisende handelsmann bak seg og engasjerte seg i driften. Etter noen år ble han medeier i forretningen til svigerfaren Israel Paltiel i Brattørgata 12b, hvor Three Lions pub ligger i dag. I 1909 åpnet Aron sin egen klesforretning, A. Mendelsohn, i samme lokale, da svigerfaren flyttet til eget lokale litt lengre bort i samme gate. Butikken ble raskt en av de største i Nerbyen, og dannet grunnlaget for familiens senere forretninger.
Butikken A. Mendelsohn i Brattørgata 12b. Familien Mendelsohn bodde i andre etasje av dette huset. (Foto: Schrøder/Jødisk museum Trondheim)
I 1926 opprettet firmaet kontor og lager i Olav Tryggvasons gate 1, og et par år senere åpnet de klesfabrikk i Kjøpmannsgata 40. Flere av Aron og Thoras sønner tok etter hvert del i driften og forandret derfor navnet til A. Mendelsohn & sønner. Firmaet ekspanderte videre og startet en fabrikk i Mellomila 34 som het Trondhjems konfeksjonsfabrikk A/S. Fabrikken produserte blant annet arbeids- og sportsklær, skjorter og dameklær. Fabrikken ble en av de største i Norge på denne tiden, med over flere hundre ansatte.
I 1933 trakk Aron seg som medeier og overlot driften til sønnene Henrik, Josef, Isak og Fillip.
I Mellomila 34 ble A/S Trondhjems Konfektionsfabrikk etablert i 1923, og Arons sønn, Isak, hadde ansvaret for denne klesfabrikken. Bildet er tatt i 1947 av Ivan Benkow, som var en god venn med familien.
Tegning av krysset Kjøpmannsgata og Olav Tryggvasons gate hvor Mendelsohn & Sønner lå, og hvor familien Mendelsohn bodde etter at de kjøpte byggene. Fra jubileumsboken A. Mendelsohn og sønner 50 år.
Bakerste rad, fra venstre: Isak, Henrik og Fillip. Foran fra venstre Oskar, Aron og Josef. Bildet er tatt ca. 1934.
Firmarenn i 1938. Bildene ble tatt av Josef Mendelsohn. Josef har skrevet i sine memoarer at “bedriften hadde skikonkurranser hver vinter, og det var velkledde og pene damer og menn. Jeg pleide å ta bilder av løpet og skyndte meg hjem for å ha dem klar til festen slik at alle kunne få se.”
Oskar, Fillip og Aron. Sannsynligvis i Kjøpmannsgata.
Josef hopper på ski under et av firmaets skirenn.
Fra Hommelvik til Egypt
Thora og Aron under appelsintrærne på Fillips gård i Palestina. Bildet er tatt 1938.
Da barna var små flyttet familien ut på hytta i Hommelvik om sommeren. Yngstesønnen Josef ble født her sommeren 1916. Mendelsohn-familien hadde senere hytte på Lian. Sommeren 1929 måtte Josef pendle frem og tilbake til hytta for å besøke rabbineren flere ganger i uken, for å forberede sin Bar Mitzva.
Foreldrene Aron og Thora dro ofte på spaturer til Tsjekkoslovakia i et par uker på sommeren. En sommer fikk Josef og Oskar bli med på tur dit. De yngste barna pleide ofte å dra på ferie sammen med hushjelpene, som gjerne var fra områdene rundt Trondheim.
Bildet er tatt i Karlsbad i 1931. På første rad, i midten, står Oskar (i trenchcoat), Aron og Josef.
«Turen vår til Tsjekkoslovakia i 1931 [...] var interessant, men iblant kjedelig, bortsett fra da vi var i fjellet, som da vi tok en dagstur til Egerfjellet. Men det var ikke særlig hyggelig å reise gjennom Tyskland, for nazistene hadde allerede begynt å lage trøbbel der».
Josef og en kamerat lekesloss foran hytta på Lian.
I 1938 dro Aron og Thora på tur til Egypt hvor de besøkte pyramidene, og til Palestina, hvor Aron hadde vært noen år i sin ungdom.
Aron og Thora på besøk hos Fillip og Hanna i Palestina.
Fillip og Hanna på gården i Palestina.
Å gå på ski på Shabbaten
Et av Josefs beste minner fra barndommen er når han fredager kom hjem fra skolen på vinteren og det var en hvit duk på bordet, to lys tent av sin mor, og challa (flettet loff) under et challa-dekke. Hun hadde bakt challa på morgenen. På fredag kveld pleide familien Mendelsohn å samles, og det var alltid god stemning. Noen ganger pleide Aron, med pokerfjes, å si til sin kone at challaen var mye bedre forrige fredag. Thora oppdaget da fort at Aron ikke engang hadde smakt på brødet, og at han bare spøkte.
I Josefs memoarer skrev han om sin far: “He was an orthodox Jew, keeping the rules and traditions, but always leaving room for discussions. Thus he accepted the ‘7 days of Creation’ as representing 7 eras. His interest in geography and peoples of the world, often led to family discussions, which early caught my interest. These talks were mostly based on articles in the National Geographic, to which Isak subscribed”.
Shabbatmiddag, med to tente lys og challabrødet med dekket sitt over. Shabbat er hviledagen i jødedommen. På fredag kveld tennes to lys idet solen går ned. Challa er et flettet brød man velsigner før det spises under måltidet på fredag kveld. Tradisjonelt er Shabbat en tid da familie og venner samles.
“I think my mother’s greatest pleasure, besides the family Shabbat dinners, was when we were gathered on a Sunday or a holiday afternoon at either of my brother’s homes, and the grandchildren were about”
Mendelsohnbarna gikk på religionsskole, Cheider, flere ganger i uken. På de jødiske høytidene pleide Aron og sønnene å være i synagogen, og av og til var også Thora og svigerdøtrene Hanna og Esther med dit. Aron var mer religiøs enn resten av familien, og derfor pleide han alltid å dra tidligere til synagogen enn de andre på de viktigste høytidene, som Rosh Hashana. Josef husker at de alltid hadde på sine fineste klær, og til de viktigste høytidene fikk han ofte en ny dress og nye sko.
Aron i synagogen i Arkitekt Christies gate, i 1937.
Høytiden Pesach var alltid spesiell i familien Mendelsohn, og det var en tid for å samles og hygge seg sammen. Familiene Paltiel og Guttmann pleide alltid å være tilstede. En Pesach fikk Josef sin første spark, og skulle vise fram sine kunster for sin far Aron i en av bakkene på Byåsen hvor de bodde. Alt gikk fint til han nådde bunnen av bakken, hvor han traff en telefonstolpe og slo ut to tenner. Han måtte tilbringe resten av kvelden på sofaen og se på at resten av familien gjennomførte Sedermåltidet.
Fillip var en av de som ofte underholdt under de jødiske høytidene. Bildet er tatt under en Purimfest på 1930-tallet. Purim feires i februar-mars, til minne om at Dronning Esther reddet jødene fra å bli drept. Karneval er en viktig del av purimfeiringen.
Josef forteller i sine memoarer at den nye generasjonen som vokste opp hadde et annet forhold til praktisering av jødedommen. Om faren sin, Aron forteller Josef:
“he expected us to follow his example of daily prayers, although he realized that we might not follow through. He understood that the world had changed, although he preferred to stick to his own ways of religious matters. I was not supposed to go skiing or swimming on the Shabbat but as I got older, he would not object. I was not supposed to travel on the Shabbat, and once I had to wait till after sunset before I could take the train out of town to a party, hosted by one of the girls in the dancing school. This was hard to take as it interfered with my social life.”
Studieliv i Tyskland og Trondheim
Oskar gikk på Trondheim Katedralskole frem til 1930, og utdannet seg ved universitet i Oslo. Som student hadde han et studieopphold i Berlin i 1930-årene, hvor han opplevde at jødiske kamerater blir trakassert av nazistene. Det gjorde et sterkt inntrykk på ham.
Josef gikk på Trondheim katedralskole. Her fra russetoget, hvor en av elevene har laget en Hitler-kritisk plakat med påskriften «Who’s afraid of the big badolf?»
«Akademisk bad på pieren» i forbindelse med oppstartsuka på NTH (i dag: NTNU).
Josef gikk også på Trondheim Katedralskole. Han tok senere ingeniørutdannelse ved NTH (i dag NTNU). Han var aktiv i både studentorkesteret, hvor han spilte fiolin, og under UKA. Josef minnes at under UKA var det var tøft å være på høyskolen, da de ofte fikk bare to timers søvn. I 1939 ble han ferdig med ingeniørutdannelsen, og bestemte seg for å dra til USA for å studere videre. I memoarene Josef skrev i 1992 forteller han at mange venner og familiemedlemmer var på togstasjonen for å si farvel. Både mor Thora og far Aron var til stede. Det var siste gang han så sine foreldre.
Josef tar ingeniørutdannelse på NTH (i dag: NTNU). Han kan sees på andre rad, nederst til venstre.
Josef og Oskars russebilde. Tatt i 1934.
Familien blir større
Mellom 1925 og 1938 giftet tre av sønnene seg. Familien forøkes når flere barnebarn kommer til. Thora og Aron med barnebarna Rita og Herbert, og svigerdatteren Ester.
I 1925 giftet Isak seg med Esther f. Levin i Oslo. De fikk barna Rita (Aviva) og Liv Berit.
Isak med døtrene Berit og Rita.
Berit, Isak og Rita feirer 17. mai. Bildet er tatt ved inngangen til Aron og Thoras bolig i Kjøpmannsgata.
Oskar giftet seg med Sussi Melamed fra Sverige. De møttes på et av Skandinavisk ungdomsforenings arrangementer. De giftet seg i 1938 i Stockholm. I 1944 fikk de datteren Anita. Bildet er fra 1949.
Fillip giftet seg med Hanna i 1928 i Malmø, og fikk barna Kai og Martin. Sønnene bytter til jødiske navn, Chaim og Menachem, etter at familien flyttet til Palestina i 1937. Der bygde de opp en gård og jobbet med jordbruk og kyllinger. Fillip og Hanna solgte varer til Skandinavia og kalte sitrusfruktene “solappelsin”. Familien i Trondheim hadde alltid et lager med appelsiner og grapefrukt i bakrommet i leiligheten deres. Aron solgte ofte en del varer videre til butikker i området. I 1938 dro Aron og Thora på besøk til sin sønn og familien hans.
Henrik giftet seg med Ragna i 1930 og fikk barna Inger Lise og Herbert.
Familien Mendelsohn i 1936. Øverste rad, fra venstre: Oskar, Henrik, Hanna, Fillip, Isak og Josef. Midterste rad, fra venstre: Ragna med Herbert på fanget, Aron, Thora, Esther med Berit på fanget. Nederste rad, fra venstre: Chaim (Karl), Inger Lise, Menachem (Martin) og Rita.
Foreningsliv
Mange i familien Mendelsohn var aktive i ulike foreninger i det jødiske miljøet, noen allerede i ung alder. Aron var med og stiftet Det Mosaiske Trossamfunn i 1905 og var i mange år en del av styret i trossamfunnet.
Jødisk ungdomsforening
Som fjortenåring var Fillip Mendelsohn med på å stifte Jødisk ungdomsforening (J.U.F) i 1917. Foreningen ble stiftet for å opprettholde jødisk liv og identitet, og hadde som mål å fremme jødisk kultur og tradisjon blant ungdommene. J.U.F arrangerte ofte fester til ulike jødiske helligdager, men også resten av året.
Deltakerne på SJUF-leir på Melhus i 1939.
Jødisk ungdomsforening i Trondheim var tett forbundet med de andre jødiske ungdomsforeningene i Sverige, Danmark og Finland. Flere av sønnene i Mendelsohn-familien var med i foreningen. Josef husker godt at disse leirene var høydepunktet på sommeren, hvor man møtte både gamle og nye bekjentskaper. Leirene resulterte i flere ekteskap. Oskar traff sin kone, Sussi, på en slik leir. Skandinavisk jødisk ungdomsforening hadde sommerleir i Trondheim flere ganger, den siste før 2. verdenskrig var i 1939. Denne leiren var Oskar med på å arrangere, og det ble den siste leiren Josef var med på.
Bilde fra SJUFs stevne på Melhus i 1939. SJUF står for skandinavisk jødisk ungdomsforening.
Idar Paltiel og Josef på SJUF-leir i 1939.
Aron Mendelsohn og deltakere på SJUF-leir før krigen.
WIZO – Jødisk kvinneforening
Thora og svigerdatteren, Hanna, var begge medlemmer av Jødisk Kvinneforening. Den ble etablert i 1919. Foreningen gikk aktivt inn for å hjelpe trosfeller som var på flukt i Europa etter at Hitler kommer til makten. I flere hjem i Trondheim ble mindreårige flyktninger fra Tsjekkoslovakia plassert i jødiske hjem. I tillegg holdt foreningen basarer for å samle inn penger til veldedige formål.
Et bilde fra WIZO – jødisk kvinneforening. Hanna Mendelsohn sees på bakerste rad, hun er nummer fire fra venstre.
Thora i midten på første rad, sammen med resten av styret i WIZO.
Da Holocaust kom til Kjøpmannsgata
Den tyske okkupasjonen av Norge var det store bruddet i jødisk liv i Norge. 9. april 1940, da Tyskland invaderte Norge, var det flere trønderske jøder som flyktet fra byen. Aron dro til hytta på Lian, og flere familiemedlemmer og andre fra det jødiske miljøet, blant andre kantoren Josef Grabowski, dro også opp dit for å skjule seg for nazistene. De markerte Pesach der, selv om ikke alle tradisjoner knyttet til høytiden ble fulgt.
Da tyskerne kom til Norge 9. april 1940, dro Aron til hytta på Lian. Øverst, ved siden av Aron, står Josef Grabowski. Han var kantor i menigheten i Trondheim.
Et rom i familien Mendelsohns hjem ble brukt til å holde gudstjenester i rett etter at synagogen i Arkitekt Christies gate ble beslaglagt av nazistene i april 1941. Etter en tid tok man i bruk et loftsrom i Metodistkirken som hemmelig synagoge.
I november 1941 ble firmaet til Mendelsohn-familien beslaglagt, og en bestyrer blir satt inn av nazistene til å lede selskapet. Samtidig ble Aron arrestert, men litt senere ble han løslatt igjen.
Da tyskerne kom i 1940, flyktet Isak og Henrik og familiene deres fra Trondheim. Det var mange som ble skremt av tyskernes invasjon, og som valgte å evakuere byen tidlig. De to familiene flyktet først til Oppdal, og så videre til Sverige. Etter en tid vendte Henrik med datteren Inger Lise tilbake til Trondheim, da det så ut til å være forholdsvis trygt i byen, til tross for tyskernes okkupasjon av Norge. Henrik fikk flere råd om å flykte til Sverige igjen, men datteren hans, Inger Lise, lå syk med kusma, og derfor ville ikke Henrik reise fra henne. Da firmaet til Mendelsohn-familien ble beslaglagt, ble Henrik arrestert sammen med faren Aron. Med hjelp av Røde Kors flyktet ti år gamle Inger Lise til Sverige. Inger Lise overlevde dermed krigen der sammen med moren og broren sin. Dette forteller Josef Mendelsohn i sine memoarer.
Isak hadde også kommet tilbake til Trondheim, men like før beslagleggelsen og arrestasjonen av faren og broren, hadde han flyktet til Sverige. Han krysset grensen 8. november 1941, og like etter kommer resten av familien hans seg over grensen.
Oskar ble ikke arrestert i 1941, for han arbeidet som lærer ved Gerhard Schønning skole, og var derfor ikke engasjert i driften av A. Mendelsohn & sønner. Etter at Henrik og Aron ble arrestert valgte Oskar å flykte i 1942. Fra 1942 til 1945 jobbet han som lektor på Det norske gymnasiet i Uppsala. I 1944 fikk han og hans kone, Sussi, sitt første barn, Anita.
Oskar og Sussi flyktet til Sverige under krigen, og overlevde der. I 1944 fikk de datteren Anita.
Isak flyktet med familien til Sverige. Her er døtrene Rita og Berit i Sverige under krigen.
I løpet av 6. og 7. oktober 1942 ble Aron arrestert igjen, sammen med de aller fleste jødiske menn i Trondheim over 15 år. Hans nevø, Julius Paltiel, har fortalt: «Bilen stanser utenfor kretsfengselet ved Kongens gate i Trondheim. Det befinner seg mange jødiske menn i cellen jeg blir kastet inn i. Jeg kjenner dem alle sammen. En av de eldste er min kjære onkel Aron Mendelsohn. Han er over 70 år». Aron, Julius Paltiel og de andre ble transportert til Falstad fangeleir hvor de møtte Henrik.
Oktober 1942 ble nesten alle jødiske menn over 15 år arrestert, og alle som ble tatt i Trondheim, ble sendt til Falstad fangeleir. Samtidig ble kvinner og barn sperret inne i tre leiligheter i byen. Her er en liste over fanger på Falstad. På venstre side er navnene, på høyre av listen står det «gul». Det betyr at de var jødiske fanger. Aron Mendelsohn er oppført som nummer 40. Foto: Falstadsenteret
Spørreskjema for Aron Mendelsohn. Alle jøder i Norge måtte fylle ut et spørreskjema. Det ga nazistene en oversikt over jødene i Norge, som de senere brukte til å arrestere og internere jøder. Kilde: Riksarkivet.
Fillip og Hanna hadde utvandret til Palestina i 1937. Her er de under krigen.
Thora og de andre jødiske kvinnene og barna i Trondheim, ble internert i tre leiligheter i byen, og etter kort tid blir all jødisk eiendom beslaglagt. 25. november 1942 blir både mennene på Falstad og kvinner og barn i Trondheim sendt til Oslo og brakt til Bredtveit fengsel. Der var Thora i tre måneder sammen med Aron og Henrik. De tre blir deportert til Auschwitz i februar 1943.
Thora Mendelsohns spørreskjema fra 1942. Kilde: Riksarkivet.
Yngstesønnen Josef dro til USA rett før krigen for å studere. Han fikk noen brev hjemmefra i den første perioden av krigen, men sommeren 1941 sluttet brevene å komme. I 1943 vervet han seg som frivillig til militæret i USA. En god del norsk-jødiske flykninger i andre land gjorde det samme. Josef ble en del av en norsk bataljon i den amerikanske hæren. Han ble sendt til England, og var med under D-dagen i Normandie.
Josef som soldat i de amerikanske styrkene under andre verdenskrig.
Josef som soldat i Leipzig. Ved frigjøringen av tyske konsentrasjonsleirer dro Josef rundt som soldat og lette etter slektninger og kjente. Han møtte til slutt sin fetter, Julius Paltiel, i konsentrasjonleiren Buchenwald.
Bilde tatt i Paris etter krigens slutt i 1945. Josef sitter helt til høyre på fremste rad.
Josef i militæret under krigen.
Josef var interessert i fotografi, og tok med seg fotografiapparatet til Europa da han var amerikansk soldat under krigen. Han fotograferte stedene han kom til, i farger, hvilket var uvanlig på den tiden. Her fra Nordhausen i Tyskland. Foto: United States Holocaust Memorial Museum. Bildet er tatt av Josef Mendelsohn.
I april 1945 dro Josef til Buchenwald konsentrasjonsleir for å se om han kunne finne noen nordmenn. Her møtte han sitt søskenbarn, Julius Paltiel, og fire andre norske overlevende. Julius kunne da fortelle Josef hva som hadde skjedd med hans foreldre og bror Henrik. Aron og Thora ble drept ved ankomst til Auschwitz, mens Henrik ble tatt ut til slavearbeid sammen med Julius. Henriks dødsdato er ukjent, men han ble sannsynligvis drept våren 1944.
I Buchenwald fant Josef sin fetter, Julius Paltiel. På bildet ser vi også tre andre nordmenn som overlevde Auschwitz. Fra venstre: Assor Hirsch, Samuel Steinmann, Josef Mendelsohn, Julius Paltiel, Leo Eitinger og Pelle Hirsch.
Etter befrielsen i Buchenwald. Med blant annet Julius Paltiel, Josefs fetter. Josef har tatt bildet.
Etter krigen
Josef prøvde i mai 1945 å komme seg tilbake til Norge, men han lyktes ikke, og ble transportert tilbake til USA. I 1946 giftet han seg med Margareth i Canada, men bosatte seg i USA for godt. Bryllupsreisen gikk til Norge sommeren 1947.
Ragna, Henriks enke, og barna, Inger Lise og Herbert, kom tilbake til Trondheim i 1945. De fikk etter hvert tilbake huset sitt, og Ragna overtok ledelsen av klesfabrikken A. Mendelsohn og sønner. De kunne ikke jobbe effektivt i lokalene i Olav Tryggvasons gate 1 og Kjøpmannsgata 40, så de kjøpte et nytt fabrikk- og kontorlokale i Stjørdalsveien. Ragnas sønn, Herbert, var også med i driften i en periode, og var med på å avvikle bedriften på 1960-tallet.
Isak, Inger Lise og Herbert på skitur i Norge etter krigen.
Bilde fra Trondhjems konfektionsfabrikk A/S i Stjørdalsvegen. Fra jubileumsboken A. Mendelsohn og sønner 50 år.
Fasaden på Trondhjems konfektionsfabrikk A/S, i Stjørdalsvegen 5a. Fra jubileumsboken A. Mendelsohn og sønner 50 år.
Isak, Ester og barna, Rita og Berit, kom tilbake til Trondheim våren 1945. Isak fortsatte da driften av Trokofa. Bedriften vokste til å bli en av de største bedriftene i byen, med rundt 200 ansatte. Isak pensjonerte seg i 1967.
Isak og Ester var dessuten svært engasjerte i byen sin. På forsiden av Adresseavisen 6. mai 1963 kunne man lese følgende:
«Norges største og vakreste idrettshall – det var den karakteristikk Nidarøhallen fikk under åpningshøytidlighetene i går middag. En rekke talere lot sin begeistring over det flotte bygget komme til uttrykk, og for riktig å vise hva hallen kan brukes til, fikk de inviterte gjester se en variert idrettsoppvisning, hvor innsatsen tydet på at aktørene fant seg vel til rette. Direktør Isak Mendelsohn ble gjenstand for stor heder for sin innsats under planleggingen og byggingen av hallen.»
Berit og Rita tilbake i Norge etter krigen.
Reklamebilder for Trokofa – Trondhjems Konfektionsfabrikk. Rita og Berit, Isaks døtre, står modell.
Julius Paltiels invitasjon til 25-årsjubileet for Trokofa (Trondhjems Konfektionsfabrikk)
A. Mendelsohn og sønners utstillingsvindu under Industrimessen i Trondheim 1956.
Oskar og hans familie flyttet tilbake til Trondheim, og ble der frem til 1948. Han virket som trossamfunnets leder i de vanskelige årene etter krigen, før familien flyttet til Oslo. I dag huskes Oskar særlig for sin innsats for å dokumentere norsk-jødisk historie, og han skrev boken Jødenes historie i Norge gjennom 300 år. For sitt bidrag for å dokumentere norsk-jødisk liv ble han hedret med en utnevnelse til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Hele Oskars forfatterskap og sosiale engasjement bygger på grunntanken om at to kulturer - den jødiske og den norske - kan eksistere side om side og være berikende for hverandre. At det å være en norsk jøde, ikke må være et valg mellom å være jøde eller norsk, men at en er begge deler og fyller en rolle i begge de to samfunnene.
Styret i Det mosaiske trossamfunn rett etter krigen. Oskar sitter i midten på første rad.
Fillip fikk besøk av de gjenlevende brødrene sine i Israel i 1954. Dette var første gang brødrene var samlet igjen etter krigen. Fra venstre: Fillip, Isak, Hanna, Oskar og Josef.
Fillip, Oskar, Isak, Menachem og Josef i Israel i 1954 som feirer Shabbat.
Fillip på gården i Israel.
Fest arrangert av Esther og Isak på begynnelsen av 1950-tallet.
Oskar holdt tale da minnesmerket over de trønderske jødene ble innviet i 1947.
Minnesmerke for de trønderske jødene som ble drept under andre verdenskrig. På den midterste søylen står Thora, Aron og Henriks navn. Minnesmerket ble satt opp i 1947, og står på den jødiske gravlunden i Trondheim.
Hvor fortsetter sporene?
Hvor
fortsetter sporene?
Vi tar gjerne imot tips, bilder, videoer eller historier som du har liggende.
Tips oss