M. Bekker (Trondheim)
Moses Bekker drev klesbutikk i Nerbyen fram til andre verdenskrig. Aktuell i «Kartet i Nerbyen».
Moses Bekker ble født i 1884 i Latzkova i dagens Litauen. Han kom til Norge på begynnelsen av 1900-tallet og jobbet trolig med omførselshandel de første årene, slik som de fleste jødiske innvandrerne i landet gjorde på denne tiden. Storesøster Dina hadde flyttet til Trondheim allerede 1896 sammen med sin mann, Abraham Fischer.
Etter hvert slo også Moses seg ned i Trondheim. Den første tiden bodde han i Krambugata 15, som var en del av Nerbyen. Han åpnet sin første forretning i Steinkjer i 1906. Senere startet han en forretning på Hitra med søsteren Rosa, og en helt oppe i Vardø i Finnmark. Alt dette mens han bodde i Trondheim.
En gang mellom 1913 og 1916 åpnet Moses klesforretning i Krambugata 15 i Trondheim. Hans svoger, Abraham Fischer, hadde hatt sin egen klesbutikk i disse lokalene tidligere. «M. Bekker» var en manufakturforretning, noe som innebar salg av klær og tekstiler. De jødiskeide klesbutikkene i Nerbyen var populære blant bønder, fiskere og andre arbeidsfolk i Trøndelag.
Andre verdenskrig
Under andre verdenskrig, i februar 1942, ble Moses sin forretning beslaglagt og nedstengt av forvaltningskontoret i Trondheim. Dette skjedde etter ordre fra tysk sikkerhetspoliti. Moses og Edith Bekker ble senere arrestert og deportert til Auschwitz, der de ble drept 3. mars 1943. «M. Bekker» ble likvidert, noe som innebar at varebeholdningen ble solgt unna og firmaet slettet fra firmaregistret.
Moses’ sønn Abe «Nusse» Bekker startet opp sin egen forretning etter krigen, sammen med tanta Lea Jacobsen. Den het «Jacobsen & Bekker» og lå i Søndre gate 24 i 57 år. Den kan du lese mer om her.
Spor etter butikken i dag?
Omtrent der «M. Bekker» lå, ligger Spontan Vinbar i 2024. De er samarbeidspartnere i Jødisk museum Trondheims prosjekt «Kartet i Nerbyen». Går du utenfor deres vindu, ser du et lite skilt til minne om den jødiskeide forretningen som åpnet der for over 100 år siden.
Les mer om prosjektet «Kartet i Nerbyen» her.
Kilder
Adressebok for Trondheim, utg. fra årene 1888-1914, 1916-25, 1927-1940
Jødisk museum Trondheim, arkivet
Nasjonalbiblioteket, Fosens blad 26.4.1922, hentet 19.2.2024