Holocaust
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Holocaust i Kristiansund

Det bodde mellom 40 og 50 jøder i Kristiansund over en periode på 30 år. Flere gjorde seg bemerket gjennom sitt arbeid, mange drev forretninger i byen, eller med sitt bidrag til byens kultur- og foreningsliv. Andre verdenskrig rammet det jødiske samfunnet hardt.

Det bodde 23 jøder i byen i 1940. Det var familiene Borøchstein, Granstein, Hirsch, Fischer og Bermann. Av disse var ni barn. I tillegg bodde Josef Borøchstein her med sin familie. Han var gift med en ikke-jødisk kvinne, og stod derfor et stykke unna resten av den jødiske befolkningen i byen.

Schroder 1940
Kristiansund fotografert etter bombingen i 1940. (Foto: Schrøder/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum)

28. april 1940 blir Kristiansund bombet. Både Abraham Borøchsteins og Marcus Bermanns forretninger ble rammet. De satte senere opp brakker hvor de drev butikkene sine.

Allerede fra 1941 hadde de jødiske familiene i Kristiansund opplevd sporadiske arrestasjoner. Dette var imidlertid noe som rammet flere grupper i det norske samfunnet, og de arresterte ble ofte sluppet ut igjen etter en tid. I 1942 begynner det norske Holocaust, og de systematiske arrestasjonene tar til.

Det jødiske samfunnet i Kristiansund rammes svært hardt under andre verdenskrig. Av de som bor i byen når Holocaust starter i Norge, er det kun to som overlever: Marcus Bermann og Josef Borøchstein. Marcus flykter til Sverige, mens Josef berges av at han er gift med en ikke-jødisk kvinne. Deres syv barn overlever også.

Kilder:
Jødisk museum Trondheim