Arbeidsliv
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Brødrene Isaksen

Klesbutikken til Isaksen-brødrene lå i Søndre gate i 47 år. Aktuell i prosjektet «Kartet i Nerbyen".

Digitalt Museum Screenshot 2024 02 27 At 11 41 05 Forretningen Til Brodrene Isaksen A S Kopi
Brødrene Isaksen i Søndre gate 27. Tatt 1958 (Kilde: Sverresborg/Schröder)

På 1930-tallet fantes det mange jødiskeide klesbutikker i Trondheim, spesielt i Nerbyen-området. Blant disse butikkene gikk familienavnet Isaksen ofte igjen. Dette kom av at kjøpmannen Leonard Isaksen hadde mange sønner som var ivrige forretningsfolk. Faktisk hadde sju av sønnene hans egen forretning i Trondheim på 30-tallet. I Søndre gate hadde brødrene Bernhard, Rudolf og Isidor Isaksen hver sin klesforretning.

Under andre verdenskrig ble alle jødiskeide forretninger i Norge beslaglagt. Dette var et ledd i nazistenes forfølgelse av jødene og forsøk på å utrydde dem. Bernhard og Rudolf ble fratatt sine forretninger, men klarte å flykte fra landet og berge livet. Isidor ble også fratatt sin butikk, men ble arrestert før han rakk å flykte. Han ble deportert til Auschwitz og drept den 3. mars 1943.

Etter krigen kom Bernhard og Rudolf tilbake til Trondheim. De tok over lokalene til broren Isidor i Søndre gate 27. Her åpnet de en ny butikk de kalte «Brødrene Isaksen» allerede høsten 1945. Brødrene Isaksen var en såkalt manufakturforretning, som solgte klær og tekstiler, likt forretningene som Bernhard, Rudolf og Isidor hadde drevet før krigen.

B 3718
Rudolf Isaksen på 1940-tallet. (Kilde: Jødisk museum Trondheim)

Bernhard døde i 1959, og Rudolf fikk dermed eneansvar for driften. Da han døde i 1986, tok kona Inger over fram til hun la ned virksomheten og solgte eiendommen i 1992.

3708 Utklipt Isaksen
Inger, Rudolf, Wenche og Karl Isaksen. Tatt 1947. (Kilde: Jødisk museum Trondheim)

Spor etter butikken i dag?

Bygget i Søndre gate 27 står fortsatt i dag og eies av Kjell Harry Lyngaas, som er samarbeidspartner i Jødisk museum Trondheims prosjekt «Kartet i Nerbyen». Går du utenfor vinduet i Søndre ser du et lite skilt til minne om den jødiskeide forretningen som åpnet der for over 70 år siden.

Les mer om prosjektet «Kartet i Nerbyen» her.

Kilder

Adressebok for Trondheim, perioden 1916-1966

Bjarte Bruland, "Holocaust i Norge", Oslo: Forlaget press, 2017

Jødisk museum Trondheim

Personer relatert til denne artikkelen