Arbeidsliv
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Bernhard Isaksen (herreekvipering)

Bernhard Isaksen drev klesforretning i Søndre gate. Aktuell i prosjektet «Kartet i Nerbyen»

Screenshot 2022 08 18 At 15 09 13 Bernhard Isaksen Herreekvipering
Bernhard Isaksen i Søndre gate 22A. Tatt i 1938. (Kilde: Sverresborg/Schröder)

Bernhard Isaksen ble født i 1904 i Trondheim. Familien kom opprinnelig fra Polen, og hadde bodd i Bergen i noen år før de flyttet til Trondheim rundt 1900. Faren Leonard var forretningsmann og tidlig ute med å etablere manufakturforretning i Nerbyen-området i Trondheim. Mange av sønnene gjorde det samme etter hvert som de ble gamle nok.

Bernhard gikk selv inn i forretningsbransjen, og var blant annet med og starte forretning med sin bror i farens gamle lokaler. Du kan lese mer om den butikken her. I 1930 åpnet Bernhard sin egen forretning i et lokale han fikk leid i Søndre gate 22A. Butikken kalte han «Bernhard Isaksen».

Bernhard Isaksen Annonse Fosens Blad 11 4 1932
Annonse om midlertidig flytting. Faksimile, Fosens blad, 11.4.1932 (Kilde: Nasjonalbiblioteket)

«Bernhard Isaksen» var en herreekvipering og skotøyforretning. Dette var en av mange jødiskeide butikker i Nerbyen som spesialiserte seg på tekstiler og sko til en billig penge. Kundene var stort sett bønder, fiskere og andre arbeidsfolk som kom fra områdene rundt Trondheim.

Som mange andre jødiskeide forretninger var denne også et familieforetak, og det var vanlig at Bernhards kone Minna arbeidet i butikken sammen med ham.

B 1503
Bernhard Isaksen. Tatt på 50-tallet. (Kilde: Jødisk museum Trondheim)
B 2334 Minna Isaksen Arve Isaksen Bernhard Isaksen Ca 1952
Minna og Bernhard Isaksen sammen med sønnen Arve, ca. 1952 (Kilde: Jødisk museum Trondheim)

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig ble butikken beslaglagt og likvidert av forvaltningskontoret, etter ordre fra tysk sikkerhetspoliti. Bernhard flyktet til Sverige noen måneder senere, i oktober 1942. Da han kom tilbake etter krigen var over, tok han over lokalene til broren Isidor i Søndre gate 27 og åpnet ny butikk der. Den kan du lese mer om her.

Likvidasjon

Når en forretning likvideres, blir alle aktiva (eiendeler) som tilhører firmaet solgt. Nazistenes likvidasjon av jødiskeide forretninger innebar at de tok over butikkene og solgte varebeholdningen. Enkelte butikker ble beslaglagt og drevet videre av nazi-vennlige bestyrere.

I Trondheim ble alle beslag administrert av forvaltningskontoret, som ble opprettet av det tyske sikkerhetspolitiet.

Etter krigen var det mange jøder som sleit med å få tilbake eiendeler fra staten som hadde tilhørt dem selv eller deres familiemedlemmer.

Kilder

Bjarte Bruland, «Holocaust i Norge», Oslo: Forlaget press, 2017

Intervju med Liv Bakken. Jon Reitan, 2001

Nasjonalbiblioteket, Fosens blad 11.4.1932, hentet 5.2.2024

Jon Reitan. «Jødene fra Trondheim». Trondheim: Tapir, 2005