Aksjonen mot nordnorske jøder
Over et år før arrestasjonene i Trondheim og Oslo ble elleve jøder arrestert i Nord-Norge. Ti av dem ble drept.
Den 18. juni 1941 ble minst elleve jødiske menn i Nord-Norge arrestert av Gestapo og tysk sikkerhetspoliti. Dette var første gang i løpet av krigen at jødene ble arrestert som gruppe i Norge.
Aksjonen fant sted fire dager før Tysklands invasjon av Sovjetunionen. Nord-Norge var oppmarsjområde for invasjonen. Det vil si et område der styrkene skulle klargjøres for krig. Siden jødene ble ansett som en sikkerhetsrisiko av nazistene, kan det har vært i denne forbindelse at arrestasjonene ble gjennomført.
Tromsø hadde den største jødiske befolkningen i Nord-Norge på denne tiden. Her ble nesten alle jødiske menn arrestert. Dette gjaldt Chone, Hertze og Solly Caplan, Salomon Shotland, Selik Sakolsky, og Moritz Klein. Samme dag ble de jødiskeide forretningene i Tromsø beslaglagt av sikkerhetspolitiet. Herman Smith, som også bodde i Tromsø, ble trolig arrestert dagen før.
Selv om dette var den første aksjonen mot jøder som gruppe, finnes det eksempel på enkeltpersoner som ble arrestert tidligere. Zemack Resnick var en jøde fra Tromsø som ble arrestert allerede 4. juni 1941, etter han gikk av hurtigruten i Tromsø. Om denne arrestasjonen har en forbindelse til aksjonen 18. juni er usikkert.
Narvik hadde størst jødisk befolkning etter Tromsø. Herifra ble fire menn arrestert: Martin Mendel Fischer, Jacob Caplan, Isak Pickelner og Oscar Bernstein. Meyer Dvoretsky fra Brønnøysund hadde flyktet fra Norge året før og oppholdt seg på denne tiden i Finland. Han ble sendt av finske myndigheter til Kirkenes den 17. juni, og ble en del av jødene som ble satt i fangenskap 18. juni.
Alle fangene ble fraktet til den nylig opprettede Sydspissen fangeleir utenfor Tromsø. Herifra var det kun Oscar Bernstein som kom seg unna. Han var lege, og klarte med vilje å påføre seg selv magesår slik at han ble fraktet til sykehuset i Tromsø og senere kom seg i sikkerhet. De andre fangene ble etterhvert sendt til ulike fangeleire i Norge, bl.a Kvænangen og Falstad, men endte til slutt opp i Grini fangeleir utenfor Oslo. Fra Grini ble de sendt til Oslo og deportert til Auschwitz med skipet Monte Rosa den 26. november 1942.
Med Herman Smith var de til sammen elleve fanger fra Nord-Norge som var med på Monte Rosa-transporten. Etter ankomst i Auschwitz ble ti av dem drept innen mars 1943. Chone (Conrad) Caplan overlevde helt til januar 1945, men døde etter dødsmarsjen til Dora Mittelbau i Tyskland.
Kilder:
Broberg, Henrik. 2014. Da byen ble stille. Tromsø: Margbok forlag.
Bruland, Bjarte. 2017. Holocaust i Norge. Oslo: Dreyers forlag.
Mendelsohn, Oskar. 2019. Jødenes historie i Norge. Oslo: Press forlag
Meyer Dvoretsky, snublestein.no