Holocaust
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

Abraham Bernhard Mahler

Abraham Mahler fra Trondheim reiste til Volda høsten 1942 for å studere. Dessverre rakk han bare så vidt å starte på studiene før han ble arrestert.

Jmt F 00171
Abraham Mahler ca 1940 (Foto: Ukjent/Jødisk museum Trondheim)

Abraham Bernhard Mahler ble født 9. juni 1920 i Trondheim. Han var den nest eldste av Simon og Malke Mahlers fem barn. Abraham bodde i Tempeveien 4 i Trondheim sammen med foreldrene, søsknene Sara, Salomon, Selik og Mina, og besteforeldrene Samuel Moses og Lea Leimann.

Abraham gikk på Nidarvoll skole fra 1927-1933, og på Katedralskolen fra 1933-1936. Etter han var ferdig med skolegangen begynte han å jobbe i farens butikk, Trondhjems Avfallsforretning. Hans storesøster, Sara, har fortalt at Abraham allerede som tenåring hadde talent for forretningsdrift. Da han var femten år gammel, ordnet Abraham selv med bestilling av varer til butikken, fra både Tyskland og England. Men selv om han hadde talent for forretningsdrift, var han ivrig etter å studere mer, og leste mye på egenhånd.

Jmt F 00164
Abraham (bakerst) sammen med søsknene Selik, Salomon, Mina og Sara (Foto: Ukjent/Jødisk museum Trondheim)

I september 1942 flyttet Abraham til Volda for å gå på handelsgymnaset der. Planen var å ta det toårige handelsgymnaset på ett år. Han ble godt mottatt i lokalsamfunnet, og fikk leie et rom hos familien Strand. Av dem har Abraham blitt beskrevet som stillfaren, men behagelig, og uvanlig moden og pliktoppfyllende.

Anna Strand snakket flere ganger med Abraham om at han burde flykte, men det ville han ikke. Abraham unnlot å flykte fordi han var redd for at det kunne gi alvorlige konsekvenser for familien hans i Trondheim.

Flukt Fra Landet
Etter Josef Terbovens forordning fra 12. oktober 1942 skulle forsøk på å rømme fra landet straffes med døden, og familiemedlemmer kunne arresteres som gisler for dem som lyktes med å rømme. Her er en faksimile av forordningen, trykket i Aftenposten 12. mai 1943. Kilde: Nasjonalbiblioteket

31. oktober 1942 ble Abraham hjemme fra skolen. Den dagen ble han arrestert på hybelen sin, og han ble satt i kjelleren på sin egen skole, hvor arrestlokalet var. Lærerinnen besøkte Abraham og ga ham en Bibel, som var en gave fra klassen hans. Et par dager etter ble Abraham fraktet med rutebåt til Ålesund. Lensmannen som ledsaget Abraham har fortalt at Abraham kunne gå fritt på båten, og de hadde en hyggelig samtale hvor Abraham fortalte om familien sin og forretningsdriften. Etter et kort opphold i Ålesund fengsel, ble Abraham den 2. november sendt videre mot Berg interneringsleir, der han ble innskrevet i fangeprotokollen den 4. november. Det er ikke notert ned når han ble utskrevet fra Berg, men mest sannsynlig ble han sendt mot Oslo om morgenen den 26. november sammen med over 200 andre jødiske fanger.

På båten møtte han sin far, Simon, og lillebroren, Selik, som hadde sittet på Bredtveit i påvente av deportasjonen. De hadde blitt arrestert i Trondheim i begynnelsen av oktober. Sammen med dem ble Abraham fraktet til Tyskland med lasteskipet «Donau». De tre ankom Auschwitz den 1. desember. Simon, som var over arbeidsfør alder, ble sannsynligvis sendt rett til gasskammeret, mens Abraham og Selik ble tatt ut til tvangsarbeid. Både Selik og Abraham døde etter kort tid i leiren, men dødsdatoene er ukjent. Abraham Mahler ble 22 år gammel.

I dag ligger en snublestein for ham utenfor hans tidligere studiested på Volda.

Du kan lese mer om familien Mahler her.

Kilder:

Borøchstein, Ove (2000) J – historien om Kristiansundsjødene Kristiansund: Holm Grafisk AS

Bruland, B (2017) Holocaust i Norge Oslo: Dreyers Forlag

Intervju med Sara Uthaug, f. Mahler. Internt dokument, Jødisk museum Trondheim

Nerbøvik, Jostein (1996) Volda-soga 1800-1945 Volda: Volda kommune Tilgjengelig fra: https://urn.nb.no/URN:NBN:no-n...

Ording, A; Den norske stat; Garder, Johan; Høibo, Gudrun Johnsen (1950) Våre falne. Tredje bok. Oslo: Grøndahl & Søn

Statspolitiet - Hovedkontoret / Osloavdelingen, Fangeregister Bredtveit fengsel L-R. Protokollnr: 4/1941-1945. Arkivref: RA/S-1329/C/Ck/Cke/L0004 Tilgjengelig fra: https://media.digitalarkivet.no/view/33789

Statsarkivet i Kongsberg, Fangefortegnelse for Berg interneringsleir. Protokollnr: 1 / 1942-1945. Arkivref: SAKO/A-753/G/Ga/L0001 Tilgjengelig fra: https://www.digitalarkivet.no/...

Trondheim byarkiv

Personer relatert til denne artikkelen