Arbeidsliv
Jødiske fotspor i nord er finansiert med hjelp av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Stiftelsen Fritt ord
Slik bruker vi cookies

A. Mendelsohn

Bygget som i dag er en fotballpub har en lang jødisk historie. Aktuell i "Kartet i Nerbyen".

2Butikk
"A. Mendelsohn" manufaktur og herreekvipering. Trolig tatt på 1910-tallet. (Kilde: Jødisk museum Trondheim)

Aron Fischer og hans kone Thora (f. Paltiel) jobbet begge som handelsfolk i Trondheim på slutten av 1800-tallet. Deres første butikk var en manufakturforretning i et lite trebygg i Brattørgata 12B. Manufaktur gikk ut på at man både solgte og sydde klær, tekstiler og lignende. Dette var en vanlig bransje for de nylig etablerte jødiske innvandrerne i Trondheim.

Det var trolig Thora som drev denne butikken mens Aron jobbet som omreisende handelsmann i Nord-Norge. Eiendommen ble kjøpt opp av Thoras far, Israel Paltiel, rundt århundreskiftet. Aron var allerede medinnehaver i Israels bedrift, «I. Paltiel & Co.», og på starten av 1900-tallet flyttet de denne forretningen til bygget i Brattørgata 12B.

I 1909 tok Aron over bygget fra Israel og startet en ny forretning der. Samtidig byttet Aron etternavn fra Fischer til Mendelsohn. Dette ble følgelig navnet på hans nye forretning: «A. Mendelsohn».

A Mendelsohn Ny Butikk Adressa 26 3 1909
Notis om navneendring og åpning av ny butikk. Faksimile. Adresseavisen, 26.3.1909. (Kilde: Nasjonalbiblioteket)

«A. Mendelsohn» fortsatte med manufaktur og det man kalte «herreekvipering», altså salg av herreklær. De hadde utsalg i butikken – såkalt detaljhandel – men sendte også varer til resten av landet. Etter hvert begynte de også med «en gros»-virksomhet, som vil si at de solgte varer til produksjon, slik som tekstiler til produksjon av klær.

På 1920-tallet skjedde mange endringer. Arons sønn Henrik ble medinnehaver, og følgelig omdøpte de bedriften til «A. Mendelsohn & Søn». Utover tiåret fokuserte de mer og mer på engros fremfor detaljhandel. I 1926 flyttet de hele virksomheten ut av Brattørgata 12B, og inn i nye lokaler i Olav Tryggvasons gate 1. Der hadde de tekstilfabrikk og lagerlokale. Les mer om Mendelsohn-familiens liv og forretningsvirksomhet her.

En annen jødisk kjøpmann, David Isaksen, tok over bygget i Brattørgata 12B i 1927 og startet sin egen manufakturforretning der.

Spor etter butikken i dag?

Bygget i Brattørgata 12B står fortsatt i 2024, og huser fotballpuben «Three Lions Pub», som er samarbeidspartner i Jødisk museum Trondheims prosjekt «Kartet i Nerbyen». Går du utenfor deres vindu, ser du et lite skilt til minne om den jødiskeide forretningen som åpnet der for over 100 år siden.

Les mer om prosjektet «Kartet i Nerbyen» her.

Kilder

Adressebok for Trondheim, utg. fra årene 1888-1914, 1916-25, 1927-1940

Jødisk museum Trondheim, arkivet

Oskar Mendelsohn. Jødenes historie i Norge. Oslo: Forlaget press, 2019

Nasjonalbiblioteket, Adresseavisen 26.3.1909, hentet 12.12.2023

Personer relatert til denne artikkelen